keskiviikko / 29. tammikuuta / 2020

Piällysmies sai lisärahoitusta paikallisiin kehittämishankkeisiin

Valtakunnallisesti 32 parhaiten työssään menestynyttä Leader-ryhmää saa lisärahoitusta maa- ja metsätalousministeriöltä. Kehystarkistuksessa arvioitiin ensimmäistä kertaa laajasti Leader-ryhmien toiminnan vaikuttavuutta, laatua ja strategian mukaisen hanketoiminnan edistymistä.

Lisäkehystä saivat ne Leader-ryhmät, jotka ovat sovittujen kriteerien perusteella tässä vaiheessa ohjelmakautta onnistuneet parhaiten paikallisen kehittämisstrategian toteuttamisessa. Vaikuttavuutta arvioitiin muun muassa uusien yritysten määrällä, hanketoimijoiden määrällä ja miten paljon hankkeissa tehdään talkootyötä sekä mittaamalla hallinnon tehokkuutta.

Leader Piällysmies saa lisärahoitusta 153 400 euroa, josta yli puolet jaetaan kehittämishankkeisiin vuoden 2019 loppuun mennessä.

Yhdistysten ja yritysten hankkeille vuonna 2020 jaettava rahoitus on noin 192 000 euroa. Toiminta-alueelle on haettu rahoitusta myös toisesta lisäkehysjaosta. Vuosi 2020 on meneillään olevan rahoituskauden viimeinen hakuvuosi. Hankkeiden toteuttamisaikaa on vuoden 2021 loppuun saakka.

Uusi rahoituskausi lähestyy ja strategiatyö alkaa

Leader-yhdistyksessä aletaan jo valmistautua uuteen rahoituskauteen. Piällysmies tulee keräämään alueen asukkailta ja eri toimijoilta tietoa siitä, mitä jatkossa alueella pitäisi rahoittaa. Paikallisen kehittämisstrategian valmistelu uutta EU-ohjelmakautta (2021-2027) varten käynnistyy hallituksen jäsenten työpajatyöskentelyllä. Leader-ryhmän hallituksessa ovat edustettuina alueen asukkaat, yrittäjät, yhdistykset ja paikallinen julkinen hallinto. Yhteistä näkemystä seudun kehittämiseen haetaan myös yhteistyössä muiden eteläsavolaisten Leader-ryhmien kanssa.

Teemahankkeella panostetaan alueen yhteisöjen pieniin kunnostustarpeisiin

Vuoden 2019 lopussa käynnistyy Paikat kuntoon 2 -teemahankehaku, jonka kautta yhdistykset voivat hakea rahoitusta pienille saavutettavuutta ja energiataloutta parantaville rakennusinvestoinneille ja rakentamiseen liittyville laiteinvestoinneille.

Rahoitusta hakevien yhdistysten suunnittelemien toimenpiteiden kustannusarvio voi olla 1000-10000 euroa. Toimenpiteeseen myönnettävä julkinen tuki on 70 % ja yksityisrahoitusosuus 30 % on katettava hakijan omalla rahoituksella, joka voi olla kokonaan talkootyötä.

Hankkeesta rahoitusta saavilla toimenpiteillä parannetaan yhteisten kokoontumistilojen energiataloutta, niiden käytettävyyttä sekä esteettömyyttä ja kohennetaan ympäristön tilaa. Hankkeeseen haetaan 42 000 euron tuki jaettavaksi alatoimenpiteiden toteutukseen.

Teemahankehaku on avoinna 1.10.-20.12.2019. Hakemiseen saa apua ja neuvoja Leader-ryhmästä sekä Elävä kylä ossoo ja osallistaa -koulutuksissa:

to 3.10. klo 18-20 Ahvensalmi, Oravin kylätalo Päiväkumpu

ke 16.10. klo 18-20 Punkaharju, Punkaharjutalo

to 31.10. klo 18-20 Kerimäki, Ystäväntupa

ke 6.11. klo 18-20 Enonkoski, kunnanvirasto

to 14.11. klo 18-20 Savonranta, Sampola

to 28.11. klo 18-20 Kallislahti, Kallislahden koulu

Kysy, tule käymään! Rahoituksen haku Yhdistys facebookissa Tapahtumat ja koulutukset
ELY EU Itä-Suomen kalatalousryhmä leader maaseutu.fi