keskiviikko / 07. kesäkuuta / 2023

AMAZE ME LEADER – CHANGE MAKERS

Young people aged 18 to 29 from partner LAGs participate Amaze Me Leader adventure seminar hosted by Scottish partner of AML Change Makers project. Participants learn about local development and Leader funding by experience-based learning, gain new knowledge and cultural understanding, and exchange experiences of life in rural areas with each other and decision makers. The objective is to raise young people's awareness of Leader approach, increase participation and encourage young people to get involved in community development, enhance young rural entrepreneurship and promote intercultural interaction and European cooperation.

Scroll down for wider description in English (PDF)

Osallistujien palautelomakkeeseen TÄSTÄ

KANSAINVÄLINEN LEADER-RAHOITETTU HANKE TARJOSI NUORILLE MAASEUDUN KEHITTÄMISEEN OPPIMISEN PAIKAN SKOTLANNISSA

Amaze me Leader – Change Makers on maaseudun kehittämishanke, jossa yhdistyvät paikallisuus, alueiden välisyys ja kansainvälisyys. Hankkeen tavoitteena on kasvattaa nuorten tietoisuutta Leader-toiminnan vaikutuksista maaseudulla, sitouttaa nuorisoa paikallisen maaseudun kehittämiseen, edistää nuorten maaseutuyrittäjyyttä ja yrittäjähenkisyyttä sekä kulttuurien välistä vuorovaikutusta ja eurooppalaista yhteistyötä. Hanke lisää nuorten osallisuutta, verkostoitumista ja kansainvälistä kokemusta.

Skotlantilainen kv-partneri Dumfries & Galloway LEADER toteutti elokuussa 2018 AML-seikkailuseminaarin, joka suunnattiin EU-jäsenmaiden 18-29 -vuotiaille nuorille. Suomesta viisi Leader-ryhmää lähettivät oman alueidensa nuoria Skotlannin Amaze Me LEADER -seikkailuseminaariin.

Hanketta toteuttavat Piällysmies ry (koordinaattori), Veej'jakaja ry, Rajupusu Leader ry, Leader Länsi-Saimaa ry, Pohjois-Kymen Kasvu ry sekä Skotlannista Dumfries & Galloway LEADER. Kohderyhmänä ovat näiden toimintaryhmien alueella asuvat nuoret ja laajemmin hankkeesta hyötyvät myös nuorten ideoita kaipaavat sidosryhmät ja hanketoteuttajat. Menetelmäosaamisen asiantuntijana toimii Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK, jonka kanssa yhteistyössä järjestetään osallistujien orientaatioviikonloppu opiskelijavoimin sekä päättäjien ja nuorten yhteinen ajatushautomo.

Hanketta rahoitetaan Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta 2014-2020.

Kansainvälinen Amaze Me Leader Change Makers -hanke tarjoaa mahdollisuuden tuoda esiin nuorten toimijoiden tarvetta maaseudulla ja nuorten arvokasta panosta paikallisten yhteisöjen sosiaalisesti, taloudellisesti ja ekologisesti kestävään kehittämiseen. Samalla voidaan innostaa nuoria sekä kansainväliseen yhteistyöhön että yrittäjähenkisyyteen ja toimintaan omalla paikkakunnalla ja sen hyväksi.

Nuorten paikalliskehittämiseen osallistumisen tärkeyttä ei voi painottaa liikaa. Monelle nuorelle tulevaisuus on täysin avoin ja kotipaikkaan kiinnittyminen ei ensimmäisenä ole mielessä, mutta se voi tapahtua myöhemmin. Silloin voi olla hieno juttu, jos huomaa, että kotiseudulta löytyy jotain sellaista, minkä toiminnan suuntaan on nuorempana voinut vaikuttaa. Nuorten tavat toimia omissa verkostoissaan ovat aika erilaisia kuin perinteinen yhdistystoiminta. Maaseudulla toimii monta tahoa, jotka kaipaavat nuoria mukaan. Jos ei ole ihmisiä, ei ole toimintaakaan. Nuorille ja nuorten näkemyksille siitä, millaista maaseutua he haluavat rakentaa, on tilaus.

Amaze Me Leader 2018 järjestettiin Skotlannissa Dumfries & Gallowayn alueella 4.-12. elokuuta. Amaze Me Leader -viikko toimii samalla periaatteella kuin TV-formaatti Amazing Race, mutta ilman kilpailua. Osallistujat jaetaan ryhmiin ja he saavat tehtäviä LEADER-rahoitetuissa kohteissa. Tänä vuonna mukana oli yhteensä viitisenkymmentä nuorta Skotlannista, Suomesta, Latviasta ja Virosta. Mukaan hakeneilta nuorilta toivottiin etukäteen kiinnostusta kehittää maaseutua nuorille sopivaksi paikaksi kasvaa, työskennellä ja asua. Lisäksi odotettiin aktiivista osallistumista, myönteistä otetta tulevaisuudesta ja halua kokeilla uutta.

Intensiivinen viikko Skotlannissa vaati myös ryhmätyötaitoja ja halua jakaa ajatuksia, taitoja ja kokemuksia toisten kanssa. Välillä yöunet jäivät vähiin, päivät olivat pitkiä, nähtävää ja koettavaa oli paljon. Illalla nuoret kokoontuivat vielä "klaanikokouksiin" antamaan palautetta päivästä ja keskustelemaan päivän aiheista. Keskusteluilla valmistauduttiin samalla viikon päätapahtumaan. Skotlannissa järjestetty nuorten Think Tank-tapahtuma oli avoin, keskusteleva ja nuoria kuunteleva. Tapahtumaan lähetti videotervehdyksensä myös Skotlannin pääministeri, joten nuoret ja samalla paikallinen Leader-työ saivat ansaitsemansa tukijan.

Viikon antoi nuorille kulttuurista osaamista, mieleenpainuvia kokemuksia, ymmärrystä yhteisöistä, toimeentulosta ja paikallislähtöisestä kehittämisestä maaseudulla. Jokainen osallistuja toimi oman Leader-alueensa lähettiläänä ja toi tullessaan omat kokemuksensa ja näkemyksensä kotiseudulleen.

   
Kuva: Lasse Laitinen / Maaseutukuriiri

NUORET KOKOONTUIVAT AJATUSHAUTOMOON 22.9. Kyyhkylän kartanossa, Mikkelissä

Hankkeessa toteutettiin ajatushautomo, johon nuorten lisäksi oli mukana maaseututoimijoita, nuorison kanssa toimivia tahoja, yrityksiä, yhdistyksiä, paikalliskehittäjiä, päättäjiä ja vaikuttajia eri osa-alueilta kuuntelemaan ja keskustelemaan nuorten kanssa.

Lue lisää Kyyhkylän ajatushautomosta 

AML-viikon klaanikokoukset herättelivät keskustelemaan mahdollisuuksista, haasteista ja edellytyksistä maaseudulla elämiselle, asumiselle, työskentelylle ja toimimiselle erilaisissa yhteisöissä. Nuorilla oli mahdollisuus vaihtaa keskenään kokemuksia maaseudulla asumisesta, taiteesta ja kulttuurista, yhteisöistä, hyvinvoinnista, matkailusta, luonnosta ja ympäristöstä. Kyyhkylän ajatushautomossa jatkoimme juttua siitä, mihin Skotlannin Think Tankissa päästiin, mutta nyt paikallisella tasolla. Maaseutukuriirista voit lukea, millaisia ideoita nuoret ja päättäjät saivat yhteistyönä aikaan.

Amaze Me LEADER 2018 Maaseutukuriirissa ja Leader-Suomessa:

Amaze Me Leader Scotland -kuvagalleria

Nuoret ideoivat baariauton ja webnuorisotilan ajatushautomossa 22.9.2018

Rakkaus elinvoimaista maaseutua kohtaan ei jäänyt Skotlantiin 7.9.2018

Ceilidh-tansseja ja muinaisia linnoja

Seikkailuleiri Skotlannissa on jännittävä kokemus

Amaze Me Leader avaa Leader-toimintaa nuorille

AML-nuoret radiohaastattelussa ja lehdistössä:

YLE Mikkeli 26.9.2018: Seikkailuleiri Skotlannissa sai nuoret huomaamaan, mikä Suomen maaseudulla on hyvin

Itä-Savo 28.9.2018: Ajatushautomon nuoret ideoivat baariauton ja webnuorisotilan

Etelä-Saimaa 28.9.2018: Ajatushautomon nuoret ideoivat baariauton ja webnuorisotilan korvaamaan maaseudun vähäistä julkista liikennettä

Länsi-Savo 28.9.2018: Ajatushautomon nuoret ideoivat baariauton ja webnuorisotilan korvaamaan maaseudun vähäistä julkista liikennettä

Länsi-Saimaa 4.10.2018 Kansainvälinen kotiseututyö vei Kirsi Hyvärin Skotlantiin ja Mikkeliin

 

For additional information, please contact:

LEADER Piällysmies

Sini Yläsaari, Project coordinator of AML Change Makers

tel. +358 44 976 6880, sini.ylasaari@savonlinna.fi

 

See also:

AML 2018 on Facebook

Mitä on LEADER?

Maaseutu.fi (englanniksi)

Participating LEADER local action groups

LEADER Piällysmies

Rajupusu LEADER

LEADER Veej'jakaja

LEADER Länsi-Saimaa

LEADER Pohjois-Kymen Kasvu

and the organisers of AML adventure seminar

Dumfies and Galloway LEADER

Sleeping Giants Community Development CIC

 

 

Kysy, tule käymään! Rahoituksen haku Yhdistys facebookissa Tapahtumat ja koulutukset
Maaseuturahasto Leader