Yleisohje hakijalle
Leader-hanke pähkinänkuoressa
- Idea ja tarve ovat hankkeen lähtökohtana. Mitä tehdään? Miksi? Milloin? Miten? Missä? Kuka tekee? Millä resursseilla? Mitä uutta hanke tuo mukanaan? Tarvitaanko yhteistyökumppaneita? Ota yhteyttä heti Leader-toimistoon, niin saat neuvoja varsinaiseen hankkeen suunnitteluun ja hakemuksen täyttämiseen. Lisätietoa löytyy hanketoimijan käsikirjasta.
- Hanke voidaan aloittaa vasta, kun hankehakemus on vireillä eli ELY-keskus tai Leader-ryhmä on vastaanottanut hakemuksen ja lähettänyt hakijalle vireilletuloilmoituksen. Jos aloitat hankkeen ennen vireilletuloa, tukea ei voida myöntää.
- Hankintalaki koskee myös hanketukia. Sitä sovelletaan kaikissa hankintalain kynnysarvot ylittävissä hankinnoissa, jos julkisen tuen määrä on yli puolet hankkeen kustannuksista. Lisätietoa kynnysarvoista löytyy Hilmasta.
- Jos hankkeeseen palkataan työntekijä vähintään yhdeksi henkilötyövuodeksi, paikan on oltava avoimesti haussa, ellei kyse ole hakijatahon vakinaisesta työntekijästä.
- Hankesuunnitelma ja budjetti määrittävät mitä hankkeessa tehdään. Suunnittele hankkeen sisältö ja toimenpiteet, laske kustannukset, arvioi kannattavuus, laadi aikataulu. Jos päädyt hakemaan toteutukseen Leader-rahoitusta, hanki seuraavaksi verohallinnon Katso-tunniste.
- Hakemiseen tarvitset Suomi.fi -tunnisteen, jota haetaan valtuuspalvelussa. Jätä hankehakemus vireille sähköisessä Hyrrä -järjestelmässä. Vasta tämän jälkeen voit aloittaa toteutuksen, kuitenkin edelleen omalla rahoitusriskillä. Voit tehdä hakemuksen myös paperille. Lomakkeet löytyvät nettisivujen osioista: Hanketuet kehittämiseen, yritystuet ja teemahankkeet.
- Leader-yhdistyksen hallitus puoltaa kokouksessaan hankkeelle rahoitusta. Tämän jälkeen hankehakemus ja hallituksen lausunto etenevät ELY-keskuksen laillisuustarkastukseen.
- Saat hankerahoituksesta ELY-keskuksen viranomaispäätöksen, josta näkyy hankkeelle myönnetty rahoituksen määrä ja hyväksytty käyttökohde. Viimeistään nyt on syytä laatia hankkeelle kirjanpidossa oma kustannuspaikka.
- Hanketuki maksetaan hankkeen toteuttamisaikana syntyneiden kustannusten tositteita vastaan. Hankkeen toteutuksen edetessä ja kustannusten karttuessa voit laatia maksettujen laskujen perusteella maksatushakemuksen. Maksuhakemus jätetään Hyrrä-järjestelmässä, jossa se ohjautuu ELY-keskuksen maksatuskäsittelyyn.
- Hankkeen rahoituspäätöksen kustannuksiin perustuva maksatushakemus saa myönteisen maksupäätöksen ja Maaseutuvirasto maksaa avustuserän ilmoittamallesi pankkitilille.
- Tämän jälkeen palataan kohtiin 6 ja 7, kunnes hanke on valmis ja on loppumaksatuksen ja -raportin aika.
- Hankkeen päätyttyä jälkitoimet voivat olla monenlaisia; toiminta voi jatkua ilman hankerahoitusta tai uusia ideoita hankkeista on voinut syntyä toteutettavaksi toisessa hankkeessa.
Voit olla yhteydessä yhdistyksen toimihenkilöihin kaikissa vaiheissa, jos jokin hankkeen suunnittelussa tai toteutuksessa herättää kysymyksiä.